1. Biura do wynajęcia - Officelist
  2. Blog
  3. Ziarna, ekspres i metody zaparzania, czyli wszystko co musisz wiedzieć wybierając kawę do biura.

Ziarna, ekspres i metody zaparzania, czyli wszystko co musisz wiedzieć wybierając kawę do biura.

Ziarna, ekspres i metody zaparzania, czyli wszystko co musisz wiedzieć wybierając kawę do biura.

Ziarna, ekspres i metody zaparzania, czyli wszystko co musisz wiedzieć wybierając kawę do biura.

 

Latte, americano, czy też tradycyjna ,,mała czarna” dla większości z nas to obowiązkowy punkt każdego poranka. Kofeina pobudza, pomaga w skupieniu i przekłada się na produktywność pracowników. Na rynku dostępnych jest wiele ekspresów, jak i samych kaw. Warto poświęcić chwilę, aby wybrać do biura tą odpowiednią.

Kawa to niemal obowiązkowy element wyposażenia każdej przestrzeni biurowej. Zaczynając od początku, pierwszą decyzją jest wybór metody jej zaparzania. Większość firm decyduje się na ekspres ciśnieniowy, co zapewnia szybkość i dużą przepustowość. Jest to szczególnie istotne w przypadku firm składających się z większego zespołu, gdzie ekspres pozwoli pracownikom nie tracić czasu w oczekiwaniu na swoją kolej. Wybierając urządzenie, warto zwrócić uwagę na oferowany przez producenta serwis i jego warunki. Ekspresy, ze względu na dużą częstotliwość używania, wymaga częstej konserwacji, a w niektórych wypadkach także serwisowania. Chcąc wprowadzić odrobinę różnorodności warto zapewnić pracownikom dodatkowo alternatywne metody parzenia kawy, takich jak Chemex lub Drip.
 

Chemex

Znana na całym świecie alternatywna metoda parzenia kawy, która dzięki unikalnemu kształtowi narzędzia oraz zastosowaniu odpowiednich filtrów oferuje lekką i klarowną kawę.
 

Drip

Znany również jako ,,dripper” lub ‘’V60”. Urządzenie w kształcie lejka, do którego wkłada się papierowy filtr, pozwala osiągnąć wyjątkowy smak cechujący się lekkością i wyważoną kwasowością.

 

Dalszym krokiem jest wybór samej kawy. Każdy pracownik ma swoje preferencje i ulubione smaki, co sprawia, że nie jest to tak prosty wybór jak nam się wydaje. Poniżej zebraliśmy kilka aspektów, które warto wziąć pod uwagę wybierając kawę do biura.
 

Rodzaj.

Podstawowe pytanie brzmi - ziarnista, czy mielona? Odpowiadamy - ziarnista!

Na wstępie warto zaznaczyć, że taka kawa wymaga ekspresu z wbudowanym młynkiem do ziaren. Mając w biurze takie urządzenie jedyne co musimy robić, to dosypywać ziarna kawy do odpowiedniego pojemnika. Oprócz samej kofeiny niezwykle ważnym aspektem kawy jest jej świeżość i w konsekwencji aromat. Zmielone ziarna szybko tracą swoje walory, dlatego ziarna mielone na bieżąco sprawdzą się dużo lepiej.
 

Na co zwrócić uwagę, wybierając kawę do biura?

Przede wszystkim warto wziąć sobie za główny punkt jakość kawy. Nuta kakao, karmelu lub orzechów? Na smak kawy składa się kilka czynników, które trzeba wziąć pod uwagę, wybierając ziarna do biura. 
 

Data wypalenia 

Zazwyczaj zwracamy uwagę na tzw. termin przydatności do spożycia. Warto też zweryfikować datę wypalania ziaren. Najlepszy aromat zagwarantują nam ziarna, które były wypalane w ciągu ostatnich trzech-czterech miesięcy.
 

Kraj uprawy

Region pochodzenia ziaren kawy także ma wpływ na jej smak. Ziarna wywodzące się z krajów afrykańskich takich jak np. RPA będą cechowały się większą kwasowością. Regiony indyjskie odznaczają się zdecydowanie bardziej wyczuwalną nutą owoców, natomiast kraje Ameryki Południowej gwarantują słodszy aromat napoju.
 

Odmiana

W Polsce najpowszechniejszą kawą jest arabica, która stanowi około 70% światowych zbiorów. Drugą dostępną na świecie odmianą jest robusta. Warto zwrócić uwagę różnicę między nimi. Arabica jest kawą o zdecydowanie mocniejszym, lecz słodkim smaku i aromacie. Z kolei robusta cechuje się zdecydowanie wyższym poziomem kofeiny, przez co jej smak jest zdecydowanie intensywniejszy.

 

Wystarczy poświęcić kilka minut na wybór odpowiedniej kawy, a z pewnością zostanie to docenione przez wszystkich miłośników tego napoju w Waszym zespole.


 

Nasi doradcy pomogą Ci znaleźć odpowiednie biuro.
Pomoc doradców jest bezpłatna.

Katarzyna StalmachMilena WęglarzAdriana Binkiewicz

lub zadzwoń

22 101 00 09
Jesteś zainteresowany ofertą wynajmu biura? Nasi doradcy pomogą.

Na pytania odpowiadamy błyskawicznie ⚡⚡⚡ Nie wysyłamy spamu.

Informacja o polityce bezpieczeństwa danych osobowych na stronie officelist.pl. Więcej »

Dlaczego warto skorzystać z pomocy naszych konsultantów?
Katarzyna Stalmach
Jakub Sarzyński
Adriana Binkiewicz
Filip Kościkiewicz
  • koordynacja i przyspieszenie procesu najmu biura
  • eksperckie wsparcie dzięki wieloletniej znajomości rynku
  • pomoc w negocjacjach
  • aranżowanie dla Ciebie prezentacji przestrzeni i spotkań
  • pomoc w kwestiach technicznych
TFI Skarbiec
New Balance
Shoplo
Hard Rock Cafe
Grand Parade (part of William Hill)

Brookfield Partners sp. z o. o.
Browary Warszawskie, ul. Grzybowska 60
00-844 Warszawa

Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie,
XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000360740.
NIP: 1132807119